• Gratis Click & Collect
  • 30 dages fortrydelsesret
  • Hurtig levering 1-3 hverdage
  • Forsendelse til EU-lande, Grønland og Færøerne 
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Menu
  • Søg

10 tips til klargøring af din campingvogn

Oprettet d.

10 tips til klargøring af din campingvogn

Bliv klar til campingferien

Måske har du allerede luftet campingvognen i år. Hvis ikke, så varer det sikkert ikke længe før den skal findes frem og gøres klar til sommerens spændende ture.

I denne artikel giver vi dig vores bedste tips til klargøring af din campingvogn, samt andre gode råd inden du og familien drager ud i sommerlandet på camping.

1. Grundig vask af campingvognen

Det er vigtigt at campingvognen bliver grundigt vasket både udvendigt og indvendigt, så skidt og snavs ikke sætter sig fast. Det gør det også lettere at få øje på eventuelle skader, som kan være opstået af f.eks. vinterens frost, hvor vandbeholdere kan være sprængt.


Når campingvognen skal vaskes helt i bund, anbefaler vi at bruge Camp Clean, da dette alkaliske rensemiddel er særdeles effektivt til at fjerne alt fra sorte streger, alger, fedt, salt, olie og sod. Camp Clean skader ikke vinduer, gummi og vindueslister, og du kan dermed roligt skrubbe løs.


Godt tip! Start altid med taget først – her er der oftest mest snavs, og det beskidte vand vil løbe ned ad campingvognens sider.

campingvogn

2. Tjek for synlige skader

Efter du har rengjort campingvognen, er det tid til en grundig gennemgang af vognen for at tjekke for skader. Det er vigtigt at eventuelle skader bliver fikset med det samme, da der kan være risiko for f.eks. fugtskader.

 

Ofte har vinteren været hård mod varmtvandstanken, hvor denne er blevet frostsprængt. Men bare rolig, det er i mange tilfælde ikke nødvendigt at udskifte hele vandvarmeren. Her er den billige  og lette løsning blot at udskifte den ødelagte vandbeholder med en ny. Et godt bud er denne Truma Therme varmtvandsbeholder, der passer til de populære Truma TT2 Therme vandvarmere.

3. Få foretaget en gastest

Det er særdeles vigtigt, at man får foretaget en gastest af sin campingvogn eller autocamper. Sikkerhedsstyrelsen og DCU (Dansk Camping Union) anbefaler, at man gastester sin vogn minimum hvert andet år. Her tjekkes der blandt andet for utætheder, mørnede gasslanger samt at installerede gasapparater virker ordentligt.


Man kan få gastestet sin campingvogn ved de fleste caravancentre og campingværksteder. Sørg for at campingvognen er gastestet inden I tager afsted, så I kan sove roligt om natten uden frygt for udslip af gas og kulilte.

4. Rens vandrør og drikkevandsbeholdere

Efter et vinterhalvår, hvor campingvognen har stået stille, har der været god grundbund for bakterier og snavs i vandtanke og vandrør. Det er heldigvis nemt at rense og desinficere. 


Brug f.eks. Biolyte Tankrens og Vandbehandling, som effektivt fjerner alle former for bakterier fra vand, f.eks. E-coli og salmonella. Biolyte kan ligeledes fjerne biofilm og afrenser fedtede belægninger i tanke og rør, hvor man netop ofte finder bakterierne. Biolytes produkter er biologisk nedbrydelige og særligt skånsomme for naturen.

5. Imprægnér forteltet

Det er ikke super behageligt at nyde sin morgenkaffe, imens der drypper regnvand ned i nakken. Derfor er det vigtigt, at man husker at imprægnere sit fortelt – eller andre telte, parasoller, markiser m.m. – så man styrker stoffets evne til at afsky vand. Det er ligeledes en god idé at vælge et imprægneringsprodukt, der indeholder UV-beskyttelse. Her anbefaler vi den populære UV-imprægnering fra Fabsil, der tørrer lugtfrit og farveløst ind. Har du brug for den absolutte topklasse, når det kommer til imprægnering, så er det Fabsil Gold, du skal se nærmere på. Denne har et silikoneindhold, der er 5 gange højere end den klassiske Fabsil imprægnering.


Et godt tip er at påføre imprægnering med en malerpensel på indersiden af stoffet. Eftersom imprægneringen trænger ind i stoffet og skaber den beskyttende effekt, er siden hvorpå, man påfører produktet i denne henseende ligegyldigt. Men ved at påføre det fra indersiden er det nemmere at se, hvor langt man er kommet, og man undgår at snavs og andet skidt skubbes rundt. Det skal dog understreges, at det er meget vigtigt, at der er en god udluftning. Du må ikke stå inde i et næsten lukket telt, når det påføres, da dampene er sundhedsskadelige.

6. Tjek om du har styr på reglerne

Har du styr på, hvilke regler, der gælder i hvilke lande, og hvilke du skal være særligt opmærksomme på? Det kan kun anbefales, at man inden afrejse har undersøgt, hvilke regler der gælder, når man rejser med campingvogn.


Nogle campingpladser kræver at man har et decideret campingpas, mens andre ikke gør. Undersøg derfor i god tid, om det er nødvendigt med et såkaldt CKE-campingpas, så der ikke opstår unødigt bøvl, når I endelig når frem til campingpladsen.


En anden ting er regler og lovkrav til skiltning og andre markeringer på campingvognen. Har man planer om at rejse til Italien eller Spanien, så er det vigtigt at man er udstyret med de lovpligtige advarselstrekanter, hvis man har cykler eller andet gods monteret bag på campingvognen. Skiltet er i begge lande hvid- og rødstribet – men de er i hver sin diagonale retning. Her kan du f.eks. købe et vendbart advarselsskilt, så det opfylder både den italienske og spanske lov.


I nogle lande er der særlige krav til sikkerhedsudstyr, som skal være med i bilen – f.eks. sikkerhedsveste. Husk også at medbringe bilens og campingvognens registreringsattest.

7. Campingvognens totale vægt - pak let

Det er nemt at komme til at laste campingvognen tungere end det er tilladt. Det kan derfor være en god ide at veje alt man putter ind i vognen, så man ikke kommer til at overskride vognens totalvægt, hvilket er den maksimale vægt, vognen må veje inkl. last.


Campingmøbler er særligt beregnet til camping (den ligger lidt til højrebenet), da disse møbler er fremstillet i letvægtsmateriale, og derfor reducerer vægten betydeligt i forhold til almindelige møbler. Man kan få nærmest alt – lige fra små campingborde og sammenklappelige campingstole til oppustelige sofaer. Se f.eks. vores store udvalg af campingmøbler og bliv inspireret.


Det kan dog ikke undgås, at man har nogle store og tunge ting med. Sørg for at pakke disse i bunden af campingvognen for den mest stabile kørsel.

8. Korrekt kugletryk

Når campingvognen er pakket, er det tid til at tjekke kugletrykket på bilens trækkrog. Oftest bør et kugletryk ligge omkring 60-75 kg, men afhængig af bilen og campingvognens type, kan der være krav om et lavere eller højere kugletryk. Det burde fremgå af instruktionsbogen eller stå direkte på anhængertrækket, hvad kugletrykket må være.


Man skal være opmærksom på at et for højt eller lavt kugletryk kan være farligt, idet manøvrering bliver sværere og vogntoget kan ligge uroligt på vejen. Vindpresset på forenden af campingvognen medfører ligeledes aftagende kugletryk. Sørg derfor for at kugletrykket altid er korrekt. Er man i tvivl om vægten, kan man med fordel benytte en kugletryksvægt til campingvogn.

9. Campingspejle – Godt udsyn er alfa og omega

Spørgsmålet om hvorvidt campingspejle er lovpligtige er et blandet svar. Det er et krav, at du kan orientere dig i tilstrækkelig grad ned langs siden af campingvognen – hvad der betragtes som tilstrækkeligt, vil være et fortolkningsspørgsmål mellem dig og en eventuel politibetjent.


Om ikke andet, så er det rarest at være på den sikre side og have tryghed i, at du har mulighed for at orientere dig bedst muligt.


Der findes et stort udvalg af campingspejle – nogle er skræddersyet til den enkelte bilmodel, andre er udformet i et universalt design, der kan tilpasses flere typer biler. Ønsker du et skræddersyet campingspejl, er EMUK campingspejle det oplagte valg. Hos EMUK finder du et stort udvalg til mange forskellige bilmodeller. Kan du dog ikke finde lige netop din bilmodel, eller ønsker du en lidt billigere løsning, så anbefaler vi EMUK's universalspejle.

10. Stopklodser/kilesæt – Hold campingvognen i plant niveau

Forestil dig, at du ligger og skal sove, men sengen og resten af campingvognen tilter 20 grader til den ene side. Det er ikke ligefrem ønskescenariet.


Med et par stopklodser – eller kilesæt, som det også hedder – kan du meget nemt sørge for, at campingvognen hverken triller eller vipper til den ene side. Det er især uundværligt, hvis du camperer på blødt græs eller i sand, hvor campingvognen vil trykke sig ned i underlaget. 


Der findes flere forskellige varianter – du kan se vores udvalg af stopklodser her. Du kan samtidig få lidt hjælp til nivellering af campingvognen med et kryds-level vaterpas.

 

Dette var vores 10 tips til at blive klar til campingferien i denne omgang. Har du spørgsmål eller kommentarer er du mere end velkommen til at kontakte os.


Så er der vist ikke så meget andet at sige end rigtig god campingferie!
 

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar